Műanyag és fa bejárati ajtó

Műanyag és fa bejárati ajtók is léteznek természetesen. Ezek mellet azonban általában olyankor döntenek, amikor az egyik legfontosabb szempont a szépség. Persze léteznek valóban biztonságos bejárati ajtók mind fából, mind műanyagból ezek azonban elég magas árfekvésben vannak.

Fontos azonban különbséget tenni teljesen fából (vagy műanyagból) készült bejárati ajtók és a fa (vagy műanyag) borítással rendelkezők ajtók között! Olyan helyekre ahol hosszú távra tervezik a bejárati ajtót általában olyan ajtólapokat szoktam javasolni, melyek acél vagy alumíniumból készülnék és a felületük csak(!) fafóliával vagy porszórt festékkel vannak bevonva. Ez a hosszú idő alatt sem fog „zörögni” vagy ami még rosszabb, elválni magától az ajtólaptól.

Az általam javasolt ajtók mind acél vagy alumínium külső borítással rendelkeznek, erre viszik rá speciális hőkezeléssel a festék vagy adott esetben a fa hatású fóliát. Az ajtók tokja, amelyet az ajtólap felfogatásához építünk be a falba, lehet fa, acél vagy alumínium tok.

A fa bejárati ajtók választása mellett többnyire az szokott szólni, hogy nem lehetséges más hasonló színű ajtót beépíteni, mint az egyéb nyílászárók. Ez általában ott forul elő, ahol minden valóban fából készítenek. A legtöbb jó minőségű ablak azonban szintén fafólia borítással van, így az esetek döntő többségében sikerül megfelelő színt választani. (Ez a leggyakrabban az aranytölgy hatású fafólia.)

A műanyag bejárati ajtók vásárlása helyett minden esetben acél vagy alumínium ajtó vásárlását javaslom, ez egyrészt masszívabb mint a műanyag felületű ajtó, másrészt pedig a fém felületű ajtó kevésbé sérülékeny nagyobb erő hatására!

Erről olvasott:műanyag bejárati ajtó, bejárati fa ajtó, műanyag bejárati ajtók, fa bejárati ajtók